Saffrans & vitlöksaioli

I det här receptet gör man sin egen majonnäs. Inte svårt, och majonnäsgrunden går att smaksätta precis hur man vill.

  • 1 ägggula
  • 1 tsk fransk senap
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 1 klyfta vitlök (eller mer om man vill)
  • flingsalt och svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0.5g saffran

Rör ihop äggulan och senapen i en skål. Tillsätt olivoljan långsamt, droppvis, samtidigt som du vispar rejält. Se till att oljan hinner tas upp innan du häller i mer. Fortsätt sedan med matoljan på samma sätt.

Krossa en klyfta vitlök med en nypa flingsalt och några svartpepparkorn i en mortel och blanda ner i majonnäsen. Rör ner saffranoch citronsaft. Förvara aiolin i kylen.

Detta recept är taget ur boken “Gucka. Världens röra”, B. Wahlströms Bokförlag AB (2006) med tillstånd av författaren Henrik Francke.

Comments are closed.