Nu bakar vi utan vete och gluten!

Allt fler vill undvika vete och gluten.

De flesta glutenfria bröd ersätter vetemjöl med en kombination av rismjöl, vetestärkelse, potatisstärkelse och olika typer av syntetiska förtjockningsmedel.   Varken gott eller miljövänligt tycker vi.

Vilmas filosofi är att alltid använda närproducerade ekologiska ingredienser som grund och låta deras smaker komma till fullo med noggrant utvecklade recept.  Havre är naturligt glutenfritt men mals vanligtvis i kvarnar som tillverkar även vete, och därmed ”kontamineras” med gluten.

Nu bakar vi med vår egen havresurdeg, gjort på nordisk ekologisk och certifierade glutenfri havre.  Surdegen är helt fritt från gluten och ger brödet djup smak med lite angenäm syrlighet, som balanserar den naturligt söta smaken av havre.

Vilmas fröknäcke och havre-sesamknäcke bakas helt utan vete eller någon form av gluten i bageriet.  Innan dessa två recept bakas genomförs en omfattande städning av samtliga ytor i bageriet som tar ett dygn.  Sedan torkas alla ytor under några dagar och det testas för spår av gluten på ytor som degen eller brödet kan komma i kontakt med.

I de flesta fall testar båda produkter helt negativt för gluten, det vill säga en obefintlig mängd som registreras som noll på labbrapporter.  Trots detta märks båda produkterna med ”mycket låg glutenhalt” och inte ”glutenfritt” av säkerhetsskäl som varning till personer som lider av akut celiaki, eftersom vete, råg och korn som innehåller gluten används i bageriet på övriga dagar.

Comments are closed.